Nederlands Openluchtmuseum: MakerLab

De laatste jaren verschijnen regelmatig nieuwsberichten over ambachtelijke kennis die dreigt te verdwijnen. Met MakerLab wil het Nederlands Openluchtmuseum de bezoeker zelf laten ervaren hoe het is om deze ambachten te beleven.

Met de komst van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland naar het Openluchtmuseum wordt sinds 2017 een impuls gegeven aan het behoud van ambachtelijke vaardigheden. Nu wil het museum naast het tonen van allerlei ambachten de bezoeker zelf laten ervaren hoe het is om hout te buigen, papier te scheppen, touw te weven of Staphorster stipwerk te maken.

Dit gebeurt in het MakerLab,een plek waar ambachtslieden aan het werk zijn en waar meedoen centraal staat. De begeleiding door ambachtslieden zorgt voor verdieping van de historische beleving en brengt de kracht van vaardigheden over. Het gevoel iets zelf te creëren zal de bezoeker langer bijblijven. 

Met dit extra project zullen ruim 20.000 museumbezoekers per jaar dit ervaren, daarnaast wordt Het MakerLab op dinsdag- en donderdagochtend ook ingezet voor schoolbezoeken. 

Over het Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum: MakerLab
Extra bijdrage 2019
€ 750.000,-