NEMO Science Museum

NEMO is een science museum: een interactieve, informele leeromgeving waarin een breed publiek in aanraking komt met wetenschap en technologie.

NEMO begon in 1923 als Museum van den Arbeid, opgericht door schilder Herman Heijenbrock. De naam veranderde in 1954 in het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek). In 1997 opende newMetropolis in het huidige gebouw aan het Oosterdok boven op de IJtunnel. In 2000 maakte het een doorstart onder een nieuwe naam Science Center NEMO. In 2016 werd dat NEMO Science Museum.

Bezoekers zien, horen en ervaren hoe wetenschappelijke fenomenen en technologie hun leven beïnvloeden. Of het nu om een tentoonstelling gaat of een lespakket: wat NEMO maakt, beleven mensen met elkaar. Naast een leuk en leerzaam museum, is NEMO een instituut waar verschillende groepen binnen de samenleving met elkaar in debat kunnen gaan over de implicaties van wetenschappelijke en technologische vernieuwingen.

Opvallend ontwerp van Renzo Piano

Het gebouw waar het NEMO Science Museum gevestigd is heeft voorop staan dat er genoeg te ontdekken is. Het gebouw is ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano en heeft ervoor gezorgd dat het stadsgezicht van Amsterdam niet langer hetzelfde is. Het gebouw is opvallend van buiten maar heeft een interieur dat zo min mogelijk afleidt van de tentoonstellingen en de eigen ontdekkingen die de bezoekers er doen.

NEMO museum in top 5

Naast het bijzondere gebouw is NEMO ook op het gebied van musea vernieuwend. Met de verwerving van de collectie van het voormalige Energetica, weet NEMO een meer volwassen publiek te bereiken. Dit gaat erg succesvol; de afgelopen jaren wisten meer dan 500.000 mensen het NEMO Science Museum te vinden. Hierdoor heeft het een plek in de top 5 van de Nederlandse musea verworven.

Met de steun van de BankGiro Loterij werkt het NEMO Science Museum Amsterdam aan een gefaseerde vernieuwing, vervanging en verdere ontwikkeling van de presentaties voor een breed bezoekerspubliek. Hierbij worden ook elementen toegevoegd die de inhoud van de openstellingen een historische en/of maatschappelijke context geven.

NEMO Science Museum
Gesteund sinds
2011
Algemeen
€ 300.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 324.104,-
Ontvangen 2020
€ 624.104,-,-

Speel mee voor het NEMO Science Museum

Steun het NEMO Science Museum door mee te gaan spelen in de BankGiro Loterij. U ontvangt dan een welkomstbedrag van € 15,- én een persoonlijke BankGiro Loterij VIP-KAART.

Ja, ik wil meespelen

VIP-KAART

Met de BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.