Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren we bijzondere initiatieven en talent.

Als inspirator van hedendaags mecenaat geven wij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks bijna vierduizend projecten en personen ondersteunen. Het Prins Bernhard Fonds is op 10 augustus 1940 in Londen opgericht.

Een van de bijzondere samenwerkingen van de loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds is de Museumprijs, een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs is in 1990 opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland.

Publiek bepaalt

Sinds 2007 is de BankGiro Loterij Museumprijs een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Een vakjury bepaalt een categorie en de shortlist van genomineerde musea. Het publiek bepaalt vervolgens welk museum 100.000 euro wint. Inmiddels rekent de BankGiro Loterij Museumprijs zich met gemiddeld 40.000 stemmers tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland.

Prins Bernhard Cultuurfonds
Gesteund sinds
2000
Algemeen
€ 14.000.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 2.130.804,-
Ontvangen 2020
€ 16.130.804,-

Speel mee voor het Prins Bernhard Cultuurfonds

Steun het Prins Bernhard Cultuurfonds door mee te gaan spelen in de BankGiro Loterij. U ontvangt dan een welkomstbedrag van € 15,- én een persoonlijke BankGiro Loterij VIP-KAART.

Ja, ik wil meespelen

Prins Bernhard Cultuurfonds: Het andere festival

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt al jaren Stichting ZOZ, die zich inzet om jongeren een podium te geven. Op dit moment ontbreekt een landelijk werkend netwerk en distributiesysteem om ondersteunde makers en verhalen een breder en groter podium te bieden met het voorkomen van radicalisering als doel. Deze loterijbijdrage stelt de initiatiefnemers in staat een dergelijk netwerk op te zetten.

Bekijk project