Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht kent een rijke geschiedenis. In januari 1927 werd de ‘Stichting Nederlandsch Spoorwegmuseum’ opgericht. De collectie werd ondergebracht in een nu verdwenen gebouw van de NS in Utrecht, waar op 1 december 1928 het ‘Nederlandsch Spoorwegmuseum’ officieel werd geopend.

Na diverse verhuizingen wees de toenmalige president-directeur van de NS, het in 1939 gesloten Maliebaanstation in Utrecht aan als nieuwe locatie voor het museum. Na verbouwing werd het museum op 5 november 1954 officieel geopend.

Reis door de Nederlandse geschiedenis

Momenteel heeft het museum meer dan 400.000 bezoekers per jaar en een internationale museumprijs op zijn naam staan. Iedereen die zich in het museum begeeft voelt zich net als een eerste reiziger in een opgeleverd station in 1874. Een rijk beschilderde vestibule met kroonluchters, een wachtkamer 1e en 2e klasse, een luxe eetzaal en zelfs toiletten in 19e-eeuwse sfeer laten je zien hoe het station vroeger de poort naar de wereld was. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier ook je toegangskaartje voor Het Spoorwegmuseum bij 19e-eeuwse kassaluikjes moet bestellen. De Koninklijke Wachtkamer uit 1892 uit het station Den Haag Staatsspoor maakt het station tot een exemplaar van stations uit die tijd.

Dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij kon het Spoorwegmuseum een replica bouwen van de Sr 1, een Koninklijk rijtuig uit 1864. Het rijtuig is sinds april 2010 in het museum te bezichtigen.

Het museum verrast jong en oud met onverwachte avonturen. Met luxe rijtuigen vol geheimen, stoere stoomlocomotieven met een rijke geschiedenis en treinstellen boordevol verhalen. Ontdek de belevenissen rondom het spoor. Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum. Het is een fascinerende omgeving waarin iedereen kan ontdekken hoe de trein de wereld in de loop van de jaren heeft veranderd. Met een levensecht station, theater, acteurs, simulators en wisselende tentoonstellingen en evenementen.

Dankzij de steun van de BankGiro Loterij kan het Spoorwegmuseum het onderhoud en het rijvaardigheid houden van het rijdend materieel blijven uitvoeren. Daarnaast kan het museum blijven rijden met de Heimwee Express, de maandelijkse ritjes met historische treinen.

Spoorwegmuseum
Gesteund sinds
2007
Algemeen
€ 300.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 321.287,-
Ontvangen 2020
€ 621.287,-

Speel mee voor het Spoorwegmuseum

Steun het Spoorwegmuseum door mee te gaan spelen in de BankGiro Loterij. U ontvangt dan een welkomstbedrag van € 15,- én een persoonlijke BankGiro Loterij VIP-KAART.

Ja, ik wil meespelen