Zuiderzeemuseum

In 1948 werd het Zuiderzeemuseum opgericht met de opening van het binnenmuseum. Aan het einde van de jaren zestig werd begonnen met de ontwikkeling van een openluchtmuseum. Na jaren van voorbereiding was in 1983 het buitenmuseum klaar.

Het openluchtgedeelte geeft een impressie van het wonen en werken rondom de Zuiderzee in de periode die voorafging aan de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932.

Zeeën van tijd

In het buitenmuseum staan authentieke panden zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit het voormalige Zuiderzeegebied. Medewerkers van het Zuiderzeemuseum maar ook vrijwilligers tonen historische ambachten en het dagelijks leven van begin vorige eeuw. Iedereen kan op een spelende en vrije manier kennis maken met de handvaardigheden van toen en het heden. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s zoals het touwproject van Christien Meinderstma naast de touwslagerij.

 

Schatkamer Zuiderzeemuseum

In het binnenmuseum zijn er wisselende tentoonstellingen die de rijke collectie van het museum tonen. Het binnenmuseum wordt ook wel de schatkamer van de Zuiderzee genoemd. Met historie, fotografie, streekdrachten, design en een leerzame familietentoonstelling biedt het binnenmuseum voor ieder wat wils. Op deze manier creëert het Zuiderzeemuseum ook vandaag de dag nog betekenis.

Zuiderzeemuseum
Gesteund sinds
2007
Algemeen
€ 500.000,-
Door deelnemers gekozen
€ 332.357,-
Ontvangen 2020
€ 832.357,-

Speel mee voor het Zuiderzeemuseum

Steun het Zuiderzeemuseum door mee te gaan spelen in de BankGiro Loterij. U ontvangt dan een welkomstbedrag van € 15,- én een persoonlijke BankGiro Loterij VIP-KAART.

Ja, ik wil meespelen

VIP-KAART

Met de BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt.