GRATIS

Diverse
Doorlopend
Museum

Let op!

Reserveer vooraf online een tijdslot voor uzelf (en uw introducé(s)), bezoek een locatie bij u in de buurt en houd u aan de RIVM-richtlijnen. Let op: starttijden zijn beperkt, dus meld u af indien u onverhoopt geen gebruik kunt maken van uw reservering. Zo kunnen er andere bezoekers worden ontvangen.

In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het grootste museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is er afgebeeld en waar herken ik die aan? Wie lieten zich begraven in de kerk? De hoogtepunten in de kerken en synagogen van Het Grootste Museum van Nederland hebben we voor u geselecteerd. U ontdekt deze verhalen met de audiotour. Dwalend door de kerk of synagoge hoort u op iedere plek een ander verhaal. De audiotour is gratis op vertoon van uw BankGiro Loterij VIP-KAART.
 

Gratis te bezoeken met de BankGiro Loterij VIP-KAART
 

Basiliek van de Heilige Nicolaas - Amsterdam

Vol met prachtige decoraties, beeldhouwwerken, glas-in-loodramen en vele schilderingen. De kerk is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw in een periode waarin de katholieken na drie eeuwen onderdrukking weer in het openbaar hun geloof konden belijden. De architectuur en inrichting laten dit met trots zien. Het is een samensmelting van verschillende bouwstijlen en kunststromingen.

Portugese Synagoge - Amsterdam

Midden in de voormalige Joodse buurt prijkt de Portugese Synagoge. Dit imposante bouwwerk was lange tijd de grootste synagoge ter wereld. Wie binnenstapt in dit gebouw van soberen baksteen, wordt verrast door het ruimtelijke en lichte interieur met blinkende koperen kroonluchters en kandelaren. De kaarsenhouders bieden plaats aan enkele duizenden kaarsen: na al die jaren nog steeds de enige verlichting.

Grote Kerk - Breda

Dit vijftiende-eeuwse gebouw is op initiatief van de voorvaderen van het Nederlandse Koninklijk Huis gebouwd. Hoewel de kerk nu sober, wit en licht aandoet, was hij oorspronkelijk grotendeels beschilderd. Een deel van deze schilderingen kun je nog zien. Met de indrukwekkende beeldhouwwerken, grafzerken, gewelf- en muurschilderingen is de kerk niet alleen een plek voor religie, maar ook een belangrijke plaats voor kunst, geschiedenis en politiek.

KoepelKathedraal – Haarlem

Grote ramen, glinsterende mozaïeken en reflecterende materialen: alles in deze basiliek staat in het teken van het licht. Architect Joseph Cuypers liet zich leiden door het typisch Hollandse licht. Hij had veel aandacht voor lichtval, reflectie en schaduw. Het zonlicht is een belangrijk onderdeel van de architectuur. Als je geluk hebt schijnt de zon en schitteren de kleuren van de ramen tegen de muren en zuilen.

Cenakelkerk - Heilig Landstichting

Als je door de groene heuvels tussen Nijmegen en Groesbeek wandelt, verrijst plotseling een fata morgana. Een wit gepleisterd, oriëntaals aandoend gebouw steekt met zijn grote koepel en twee torens boven de bomen uit. Ondanks de oosterse uitstraling gaat het hier wel degelijk om een Nederlands kerkgebouw. Geïnspireerd door een pelgrimsreis naar het Midden-Oosten maakten architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits aan het begin van de twintigste eeuw dit rooms-katholieke totaalkunstwerk.

Oude Groninger Kerken - Krewerd, Middelstum, Midwolde, Pieterburen

Verschillende kerken in Groningen. De Mariakerk in Krewerd ademt een middeleeuwse en mystieke sfeer. De Sint-Hippolytuskerk in Middelstum heeft prachtige schilderingen op de gewelven. De Adelskerk in Midwolde beschikt over een indrukkend marmeren grafmonument. De Petruskerk in Pieterburen ligt midden in de botanische tuin en lijkt een hemels paradijs.

Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee - Maastricht

Robuuste muren, kleine ramen en een donkere sfeer. Deze basiliek is met haar romaanse bouwstijl een beeldbepalende kerk in Maastricht. De kerk heeft een authentiek karakter: je ervaart de ruimte grotendeels zoals de mensen dat in de twaalfde eeuw deden. In de kerk vind je verschillende eeuwenoude wandschilderingen en gekleurde houten beelden.

Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara - Oudenbosch

Geloof het of niet, dit is een negentiende-eeuws gebouw. De architectuur en het rijkversierde interieur laten je echter denken dat je de zestiende-eeuwse Sint-Pietersbasiliek in Rome bent binnengestapt. Pastoor Hellemons heeft opdracht gegeven voor de bouw van deze basiliek in Oudenbosch. Toen hij in Rome studeerde was hij onder de indruk geraakt van een van de grootste kerken ter wereld. Hij besloot daarom midden in Brabant een verkleinde versie van de Sint-Pieter te laten bouwen.

Munsterkerk - Roermond

Deze kerk lijkt met haar laat romaanse bouwstijl erg gesloten, maar binnen word je verrast door de lichte en open sfeer van de kerk. De naam Munster is afkomstig van het Latijnse monasterium wat klooster betekent. Begin dertiende eeuw werd de kerk gebouwd als kloosterkerk voor de abdijgemeenschap van cisterciënzerorde in Roermond. De kerk werd ook gebouwd als grafkerk voor Graaf Gerard III van Gelre. Na negen eeuwen vind je zijn praalgraf nog altijd in het middelpunt van de Munsterkerk.

Domkerk - Utrecht

De geschiedenis heeft haar sporen nagelaten in zowel de architectuur als het interieur van dit bijzondere gebouw. De meest ingrijpende gebeurtenissen waren de Beeldenstorm in de zestiende eeuw en een verwoestende tornado in 1674. Door deze storm stortte het schip van de kerk in. Zo is het Domplein ontstaan, een open plek tussen de kerk en de toren.

Sint Jan de Doper – Waalwijk

Met zijn negentien koperen koepels en de lange slanke klokkentoren domineert de rooms-katholieke Sint Jan de skyline van Waalwijk. Geïnspireerd door de architectuur die architect Hendrik Willem Valk op zijn reis in het Midden-Oosten ziet, ontwierp hij in 1922 een kerk met vroegchristelijke en Byzantijnse kenmerken. In 1923 startten de bouwwerkzaamheden en na ruim twee jaar openden de deuren van de nieuwe Sint Jan. Een enorme prestatie!

Met korting te bezoeken met de BankGiro Loterij VIP-KAART
 

Walburgiskerk - Zutphen

Deze kerk al sinds de elfde eeuw in gebruik en zit vol verhalen. Binnen loop je door een van de grootste verzamelingen vijftiende-eeuwse muur- en gewelfschilderingen in Nederland waarvan de oudste omstreeks 1400 zijn aangebracht. De kleurrijke schilderingen vertellen over Bijbelse gebeurtenissen, mysterieuze sibillen, moedige heiligen en rijke stinkerds. Na al die eeuwen zijn ze nog altijd prachtig.

Sint-Jan - Gouda

Wanneer het zonlicht door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen valt, is direct duidelijk wat de Sint-Jan in Gouda zo bijzonder maakt. Nergens ter wereld is een kerk waarin zoveel zestiende-eeuws gebrandschilderd glas bewaard is gebleven. De ‘Goudse Glazen’ vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Laat je verrassen door de prachtige kleuren en het levendige spel van licht die deze langste kerk van Nederland een verstilde sfeer geven.\

Synagoge - Enschede

Symbolische mozaïeken, wervelend smeedwerk en prachtige versieringen maken de synagoge in Enschede tot een van de mooiste synagogen van Nederland. Een hoogtepunt is de grote sjoel met de negen meter hoge koepel en een enorme bronzen lichtkroon. Mozaïeken van Venetiaans glas bedekt met bladgoud geven de ruimte extra glans. Bijzonder is dat vrijwel het hele interieur, te zamen met de kostbare voorwerpen, ongeschonden de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan.