U bespaart€ 10,- per ticket
Op max.1 ticket per VIP-KAART
Let opalleen op vertoon van de VIP-KAART
U hoeft niet langs de kassa, maar kan gelijk doorlopen
Het Fotomuseum Den Haag is jongste museale instelling voor fotografie in Nederland. Het museum is onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag.

Fotomuseum Den Haag

Het Fotomuseum Den Haag wil een plek zijn waar mensen de ruimte en rust kunnen vinden om de gelaagdheid, betekenissen en context van de fotografie te ontdekken en met aandacht te kunnen kijken; naar de kunst, zichzelf, de omgeving en de wereld.

7 september t/m 8 december

Al snel na de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw ontstaat bij de fotografen de drang om niet slechts de werkelijkheid vast te leggen, maar de concurrentie aan te gaan met de beeldende kunst. In Nederland nemen de zogenaamde picturalisten de thematiek en composities over van de schilderkunst. Zij keken zowel naar de zeventiende-eeuwse genrekunst als naar de landschappen van de Haagse School. Het is dit picturalisme waartegen Piet Zwart zich later met zijn Nieuwe Fotografie afzet. Maar de scheidslijn tussen de beide stromingen in Nederland is niet zo scherp als lang wordt gedacht. De typische kenmerken van de Nieuwe Fotografie, zoals verrassende uitsnedes, geometrische composities en bewegingsonscherpte werden al eerder door kunstfotografen toegepast. De tentoonstelling Fotografie wordt Kunst. Photo-Secession in Holland vertelt het verhaal van deze vroege Nederlandse kunstfotografie en laat zien dat het onderscheid tussen picturalisme en Nieuwe Fotografie geen harde grens is, maar een graduele overgang.


Over het Fotomuseum Den Haag

In het Fotomuseum Den Haag ziet u tentoonstellingen over de meest uiteenlopende perioden, disciplines en genres van de fotogeschiedenis. Door deze brede aanpak – nationaal en internationaal, klassiek en hedendaags, zwart-wit en kleur, toegepast en autonoom – kunt u zich elke keer weer laten verrassen door het gevarieerde en hoogwaardige tentoonstellingsprogramma.

Contact

Fotomuseum Den Haag

Stadhouderslaan 43

2517 HV Den Haag


Beeld: Emmy Andriesse, Fietsers over treinrails, Den Haag , ca. 1935-1937, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.

Vergelijkbaar aanbod