U bespaart€ 17,- per ticket
Op max.1 ticket per VIP-KAART
Let opeventuele toeslag tijdens tijdelijke tentoonstelling
alleen geldig op vertoon van uw VIP-KAART

Joods Historisch Museum

In het Joods Historisch Museum wordt een uniek beeld gegeven van het Nederlandse joodse leven in al haar facetten.

Amsterdam Diamantstad

27 september t/m 1 maart 2020

In het Joods Historisch Museum wordt je meegenomen op een reis lang de groei, de hoogtepunten en de diepe dalen van de Amsterdamse diamantindustrie. De groei van Amsterdam tot hét internationale centrum van de diamantnijverheid begon in de 17e eeuw en was vooral te danken aan de Amsterdamse joden. Vanaf hun vestiging in Amsterdam, rond 1600, spelen joden een belangrijke rol in de industrie. Het bewerken van diamant was een ambacht waarvoor geen gilde bestond. Joden waren uitgesloten van gilden, waardoor de diamantsector een van de weinige opties was. Op het hoogtepunt hadden de meeste joodse gezinnen in Amsterdam dan ook op een of andere wijze met diamant te maken. Naast het verhaal van de Amsterdamse arbeiders, schenkt de tentoonstelling ook aandacht aan de handel die vanaf de 19e eeuw in de stad tot bloei kwam. Amsterdam Diamantstad wordt gepresenteerd naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB).

Over het Joods Historisch Museum

Dit fraaie en toonaangevende museum is gevestigd in vier monumentale synagogen. Er wordt een uniek beeld gegeven van het Nederlandse joodse leven in al haar facetten, toen en nu. Binnen het museum bevindt zich een museum voor kinderen, ingericht als huis van een joodse familie met zes kamers. Spelenderwijs leren de kleintjes hier over de joodse cultuur. Zo kunnen ze broodjes bakken in de koosjere keuken, Hebreeuws leren in de studeerkamer of samen muziek maken in de muziekkamer.

Contact

Joods Historisch Museum

Nieuwe Amstelstraat 1 1

1011 PL Amsterdam

020 531 0310

11:00 - 17:00


www.jck.nl

Beeld: Anoniem, Diamantklovers- en snijdersatelier. (c. 1901-1903), tekening pen en penseel in kleur, gouache. Koninklijke Verzamelingen, Den Haag en Onbekend, foto van een groepje poserende diamantbewerkers, waaronder Salomon Blez, in hun werkplaats, circa 1913, Collectie Joods Historisch Museum Amsterdam.

Vergelijkbaar aanbod