U bespaart€ 12,- per ticket
Op maximaal1 ticket per VIP-KAART
Let opalleen geldig op vertoon van de VIP-KAART

Stedelijk Museum Breda

De trots van Breda voel je in het Stedelijk Museum Breda. Het vertelt over de rijke geschiedenis, de cultuur en de verhalen van deze historische stad in het zuiden.

De heks van Dongen

12 oktober t/m 26 januari 2020

In de eerste grote tentoonstelling van ‘de schilders van Dongen’ worden tekeningen en schilderijen bij elkaar gebracht uit de 19e eeuw en de 17e eeuw. Samen vertellen ze het fascinerende verhaal van een van de vroegste Nederlandse kunstenaarsdorpen. In de 19e eeuw trekken kunstenaars als August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann, Albert Neuhuys, Suze Robertson en Jan Veth naar het Brabantse Dongen. Te midden van inlandse duinen, landerijen en donkere bossen vinden ze traditionele boerderijen en hun bewoners. De kunstenaars worden gedreven door nostalgie en nationalisme. Door de afscheiding van België (1830) en de onzekerheden van de moderne tijd verlangen ze terug naar de Gouden Eeuw. De reis naar Dongen heeft voor hen het effect van een tijdmachine. Ze kunnen daar zelf het ‘oude Holland’ van hun illustere voorgangers ervaren. Een van de ontdekkers van Dongen is Constant Huijsmans, tekenleraar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij maakt onder meer een schilderij van militairen die bij Dongen bivakkeren. De taferelen wekken het enthousiasme van zijn bevriende collega Willem Hendrik Schmidt uit Delft. Schmidt trekt ’s zomers met zijn leerlingen, onder wie de latere kunstenaar Christoffel Bisschop, naar Dongen om te werken in de natuur.

Over Stedelijk Museum Breda

Het moderne en uitnodigend stadsmuseum brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het museum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal.

Contact

Stedelijk Museum Breda

Boschstraat 22

4811 GH Breda

076 529 99 00

11:00 - 17:00


www.stedelijkmuseumbreda.nl

Beeld: De spinster in Dongen uit 1880 van Max Liebermann.

Vergelijkbaar aanbod